A világ

Kettős naprendszer, egymástól távoli két csillaggal. A fő csillag, Ald’ach, sárga (G2), a kisebbik, Morroth (egyes írásmódokban Mor’roth), egy vörös törpe (M2).
Ald’ach körül található a bolygó, ahol a történet játszódik. Lakói Dar’tai néven nevezik. A lakható zóna külső pereme környékén kering, ezért a bolygó alaphőmérséklete hűvös. Amikor a kisebb csillag a közelében jár, akkor viszont felmelegszik.

Morroth keringési ideje kb. 2019,011286 év, egy évszak kb. 504,75282 évet jelent.
A Nagy Év Morroth egy keringése, kezdetét hagyományosan a Nagy Téli Napfordulótól számítják, amikor a két csillag ismét közeledni kezd egymáshoz. Ennek időpontját először törpe tudósok állapították meg, azóta is a törpék a naptárkészítés mesterei.

Dar’tai nap körüli keringési ideje: 385,1425 nap. Egy év 12 hónap, melyet négy, egyenként nyolcnapos hétre osztanak fel. A plusz nap a kultúrák többségében a 3. hónap utolsó napja és a 4. hónap első napja között van, neve Tavaszünnep és rendszerint nem szokták jelezni a naptárakban (törpe hagyomány (babona?), a plusz nap feltüntetése megtöri a naptár szimmetriáját), . Az ezen a napon született gyermekeket a 4. hónap első napjára datálják és különlegesen szerencsésnek tartják. 7 évente van szökőnap, 399 évenként két szökőnap is. Hogy ezeket a plusz napokat a naptárban hová teszik, az az adott országtól függ. Van, ahol a Tavaszünnepet nyújtják meg, van, ahol más nevezetes alkalomra tartogatják. Az ezen túli korrekciót a törpék már kiszámolták, de a csillagászokon kívül mások nem foglalkoznak vele, mert több tízezer év.
Bolygó körüli hold: egy darab, neve En’ris, keringési ideje 42,516 nap. Az átlagemberek közül kevesen tudják, de valójában ikerbolygókról van szó, a két égitest tömege közel azonos. Szintén lakott, de a két bolygó között nagyon kevés az átjárás (erősebb mágusok, néha egy-egy spelljammer hajó). Egy év alatt 9.05876-szor kerülik meg egymást. Ez érdekes holdév-naptárakat eredményezett.

Dátumok kezelése: minden Nagy Év egy-egy kort jelent, amit a Nagy Téli Napforduló indít és zár le. Dátum megadásánál először a kor száma, jele, utána az évszám jön. A jelen év (a kampány kezdő évszáma) a hatodik kor hatszázhetvenötödik éve, azaz: 6K675.

A világ

Montar Chronicles piktordemon piktordemon