Istenek és papjaik

Főszabály: a papok nem kapják meg az összes papi varázslatot! Páratlan szinten kapnak 6-10 új varázslatot egy új varázslatszintről, 4-6 varázslatot a régiekről. Páros szinten jár egy speciális adomány és 4-6 varázslat az ismert szintekről. Mivel a papok ereje istentől függően eltér, az exploitok elkerülése végett karaktergeneráláskor csak az első 4 szint varázslatai illetve adományai ismertek!

Az istenek három csoportra bonthatók: állatszellemek, emberistenek, démonhercegek. Halhatatlanok, de rendszerint megölhetők (az állatszellemek csak akkor, ha az általuk kép-viselt állatfajt is teljes egészében kiirtják – akkor viszont végleg elpusztulnak!).

Állatszellemek: Rendszerint helyben élő entitások, voltaképpen egy-egy állatfaj “antropomorf megtestesülései”. Jól körülhatárolt területeik vannak, befolyásuk nem terjed ki az egész világra – általában az általuk képviselt állatok élőhelyének határain belül érvényesül. Egy fajon belül létezhet a fajnak és egy alfajának külön állatszelleme (pl. medve – jegesmedve). Követőik főleg primitívebb népek, a „civilizáltak” már másokat imádnak. Papjaik rendszerint druidák vagy sámánok, őket a szellem választja ki magának, nem a pap a szellemet! Templomaik, szentélyeik jellemzően nincsenek, a papok közvetlenül a patrónus szellemmel tartják a kapcsolatot.
Emberistenek: Halandókból lett istenek. A név megtévesztő, nem csak emberek voltak, bár többségük igen – az elfek „Felemelkedettek”-nek nevezik a sajátjaikat, a törpék egyszerűen csak „Nemes Ős”-nek. Van, aki istenné válása után/során teljesen más síkra költözik, van, aki helyben marad. A más síkra költözők hatalma rendszerint nagyobb (kiterjed a teljes világra), de közvetlenül nem tudják befolyásolni az eseményeket. A maradók csak korlátozott területet uralnak, de ott erősebbek és közvetlenül is beavatkozhatnak a történésekbe. Pantheont nem alkotnak, ritkán lépnek kapcsolatba egymással – főleg akkor, ha beleártják magukat a másik ügyeibe vagy területi vitájuk van.
Démonhercegek: Ismét megtévesztő név, minden, más létsíkról származó létformát ide sorolnak. Jellemzően nem túl jószándékúak, a kedvesebbek is halálosak tudnak lenni. Hatalmuk főleg a sűrűbben lakott, civilizált vidékeken erős – döntően itt laknak olyan egyének, akik a személyes hatalmukat a közösség léte árán is növelni kívánják. Ebből következően nem nézik jó szemmel, ha valaki nyíltan vállalja, hogy egy démonherceg követője. Márpedig, ha papi mágiát használ és nem viseli egyik isten szimbólumát sem…

Állatszellemek
Néhány példa:
Kígyó – sivatagtól dzsungelig mindenhol előfordul, kivéve a magas hegyeket és a sarkokat.
Farkas, Medve – mérsékelt és hideg égövben.
Jegesmedve – hideg égöv, sarkvidék.
Macska – sivatag és sarkvidék kivételével minden emberlakta területen.
Kutya – mérsékelt és hideg égövben, plusz minden emberlakta területen.
Ló – mérsékelt övi síkságok.

Emberistenek

Cathrilia: Faj: Ember. Szimbólum: lantot markoló kéz – egyes ábrázolásokon pikkelyes vagy pikkelypáncélt viselő. Jellem: NG. Fegyver: lándzsa.
Lakóhely: Varázserdő (belső sík, hasonlít az elsődlegesre, de több az erdő, minimális a civilizáció – viszont gyakran nyílnak portálok a két sík között).
Portfólió: zene, tudomány, gyermekek, utazás, mágia.
Megjelenés: rendszerint fiatal, néha középkorú nő, mindig szemüvegben. Követők: bárdok, egyéb mutatványosok, tudósok, varázslók.
Pap követelmények: INT, CHA 12, jó vagy semleges jellem.
Domains: Community, Knowledge, Magic, Protection, Travel.
Cathrilia papjai olyan emberek, akik az új információkat szomjazzák. Fiatal korukban bekóborolják a világot, hogy azután megöregedve továbbadják a megszerzett tudást. A történetek szerint Cathrilia papjai sárkányoktól, szfinxektől és más legendás lényektől tanulnak, sőt időnként ezek a lények segítik is őket! Templomokat nem építenek, az általuk fenntartott iskolákban vagy könyvtárakban van szentélyük. Vándorlás közben csak könnyű páncélokat viselnek, de mágiájuk megvédi őket az esetleges támadóktól.

Ekks: Faj: Elf. Jellem: N. Szimbólum: (rendszerint vigyorgó) koponya (időnként koronával vagy virágfüzérrel). Fegyver: kasza.
Lakóhely: Keresztút (belső sík, a holtak lelkei ezen keresztül távoznak végső helyükre – ha tudnak. Ha nem, akkor újraszületnek, vagy az örökkévalóságig itt bolyonganak.)
Portfólió: Halál, túlvilág, fekete humor.
Megjelenés: magas, girhes figura, hol páncélban (lemezvért), hol csuklyás köpenyben. Fegyvere egy összecsukható kasza (hosszú botnak látszik, de a végét a földhöz ütve előpattan a penge). Oldalán kopottas tarisznyát hord, amiből időnként meglepő dolgok kerülnek elő.
Pap követelmények: Részben semleges jellem.
Domains: Darkness, Glory, Repose, Strength, Sun.
A papok jellemük szerint a halál különböző aspektusait testesítik meg. Törvényes, mert előbb-utóbb mindenkit elér, kaotikus, mert nem tudható, hogy mikor. Jó, mert megszabadíthat a szenvedéstől és gonosz, mert egészséges és boldog embereket is elvisz. Jellemző rájuk a sötét, időnként morbid humor. Nagy templomaik nincsenek, kisebb templomuk vagy legalább szentélyük viszont minden nagyobb városban van. Az intelligens élőholtakat pusztítják ahol érik, a többihez való viszonyukat a jellemük dönti el. A tapasztaltabb papok jellegzetes fegyvere egy speciális kasza, Ekks fegyveréhez hasonlító. Ellopását halállal büntetik, bár illetéktelen csak botként tudja használni (a penge csak megfelelő kézben ugrik elő).

Alister: Faj: ember. Jellem: NG. Szimbólum: üllő. Fegyver: kalapács.
Lakóhely: a Műhely (belső sík, egy nagy város az egész – egyes részei ipartelepek, más részei lakónegyedek, élelmiszertermelő hidroponikus telepek, stb.)
Portfólió: kézművesség, alkalmazott tudományok
Megjelenés: középkorú férfi, az éppen végzett tevékenységre jellemző ruhában (kovácsmellény, pékkötény, építőmesteri ruha, stb.). Fegyverei a használati tárgyak: kalapács, fejsze, bot, stb.
Pap követelmények: Int 12, egy Craft skill folyamatos fejlesztése (szintenként 1 pont!)
Domains: Air, Artifice, Earth, Fire, Water.
Papjai a gyakorlati dolgok mesterei. Ritkán vándorolnak, rendszerint ugyanott élik le az életüket. Választott szakmájukat már fiatalon magas szinten űzik, egy rutinos öreg pap messze földön híres iparos lehet, akinek termékeiért királyok állnak sorban. Minden nagyobb településen van templomuk, amit folyamatosan fejlesztenek, csinosítanak, átépítenek.

Nadron: Faj: törpe. Jellem: N. Szimbólum: két, élével egymáson álló érme. Fegyver: rövidkard.
Lakóhely: Raktár (belső sík, egyesek szerint tele van a Nadronnak áldozott kincsekkel.).
Portfólió: kereskedelem, kereskedők, csempészek, illegális pénzforgalom (tolvajlás, csempészet, stb., de csak ha szervezett formában történik!), arany.
Megjelenés: Kövér, gondosan ápolt szakállú törpe, kiváló minőségű ruhában, esetenként boltoskötényben.
Pap követelmények: nem kaotikus jellem. Pénzjövedelem 10%-át áldozza Nadronnak. Ingyen semmit nem tesz, de ha megfizetik, a szerződést betartja. A kimondott szó szent, betartandó! Időnkén megelégedhet névleges fizetséggel is – nem túl gyakran, főleg akkor, ha nem anyagi jellegű előnyök is jönnek a pénz mellé.
Domains: Charm, Darkness, Law, Luck, Trickery.
Papjai rendszerint törvényes kereskedők, esetleg a szervezett bűnözés tagjai. A vérontást ez utóbbiak sem kedvelik, a problémákat igyekeznek másképp megoldani. Mivel közismert, hogy az ígéreteiket betartják, szívesen kötnek velük hosszabb távú üzletet, valamint vitás ügyekben gyakran kérik fel őket döntőbírónak. Nagyobb városokban templomaik, a kisebbekben szentélyeik vannak, amiket a legális üzletben utazó hívek tartanak fenn. Az illegális utat járók saját szentélyeket, sőt templomokat építenek, mások által nem látogatható épületekben.

Khehra: Faj: merfolk. Jellem: N. Szimbólum: felhőből (háborgó) tengerbe csapó villám. Fegyver: trident.
Lakóhely:
Portfólió: tengerek, viharok, villámok
Megjelenés: középkorú férfi, torzonborz szakállal és hajjal, deréktól lefelé haltesttel. Ha dühös, villámok kezdenek körülötte táncolni.
Pap követelmények: Dex 12, Aquan nyelv ismerete.
Domains: Air, Destruction, Luck, Water, Weather.
Papjai főleg tengeri hajósok, fő feladatuk a hajójuk épségének biztosítása. Tengerparton lakó papjai a települést védik a viharok pusztításától. Nagy templomaik vannak a kikötővárosokban, valamint minden hajón legalább egy kis szentély.

Ealorin: Faj: ember. Jellem: CN. Szimbólum: selyempárnán ülő/alvó aranykoronás macska. Fegyver: tőr.
Lakóhely: a Palota (belső sík, az elérhető luxus gyűjtőpontja. Végtelen termeiben folytonos bálok zajlanak, visszafogottabb és vad partik váltogatják egymást, étel, ital, partnerek minden mennyiségben.)
Portfólió: luxus, gazdagság, macskák, tolvajlás, szabad szerelem.
Megjelenés: fiatal, hosszú fekete hajú nő, vagy fekete macska – illetve ezek átmenete.
Pap követelmények: Jó, vagy semleges jellem. CHA 14, DEX 12. Mindig az elérhető legjobb minőséget választja (x1.5 ár), ruhában, eszközökben, szállásban, ételben, partnerben, stb. A fizikai munkát ugyan kerülik, ha van rá mód, de bármi mást vállalnak.
Domains: Animal, Charm, Luck, Travel, Trickery.
Papjai között van unatkozó gazdag nemes és ágrólszakadt utcai tolvaj is. Ezért az életcéljaik is teljesen mások, de abban megegyeznek, hogy a kétkezi munkát kerülik. Rendszerint van egy macskájuk, aki az idő múlásával önálló személyiséggé válik. A történetek szerint egyes nagyon tapasztalt papok macskája közel borjú méretűre nőtt!

Naisaria: Faj: elf. Jellem: NG. Szimbólum: kéz aurával – egyes területeken kék lángokkal, esetleg karra tekeredő kígyóval. Fegyver: hosszú bot.
Lakóhely: Varázserdő (Cathrilia “albérlője”).
Portfólió: élet, gyógyítás.
Megjelenés: Magas, szőke elf nő, levendulaszínű szemekkel. Rendszerint hosszú fehér ruhát visel, arany fejpánttal. Kígyót formázó karpántokat és nyakláncot hord, gyűrűt viszont nem.
Pap követelmények: jó jellem, értelmes lény életét csak önvédelemből olthatja ki, állatokét is csak akkor, ha szüksége van a húsára/bőrére/stb.
Domains: Animal, Community, Good, Healing, Plant.
Papjai gyógyítók, a lehetőségekhez képest igyekeznek békés életet élni. Jellemzőjük, hogy – istennőjükhöz hasonlóan – soha nem hordanak gyűrűt, a tapasztaltabb papok viszont jellegzetes kígyós karpántot és nyakláncot viselnek. Templomaik egy része egyben kórház is, ahol a sérülteket, betegeket ápolják. Ezért cserében a település ellátja az ott lakó papokat.

Az Elátkozott: Faj: ?? Jellem: CE. Szimbólum: egy kéz levágott fejet tart lángok közé. Fegyver: hosszúkard, korbács (whip).
Lakóhely: ??
Portfólió: pusztítás, rombolás.
Megjelenés: fekete vagy vörös csuklyás alak, karddal és korbáccsal. A csuklya alól csak két vörös szem világít ki – a mondás szerint, aki meglátja az arcát, azonnal meghal.
Pap követelmények: STR, CON 12, Jellem: NE, CE.
Domains: Chaos, Destruction, Evil, Fire, Madness.
Papjai rendszerint bosszút akarnak állni egy súlyos sérelem miatt – lehetőleg az egész világon. Agresszívak, kegyetlenek, az ostobábbak nem is titkolják romboló hajlamaikat. Civilizált területen nincs nyilvános templomuk, a vallásuk tiltott, hivatalból üldözendő. Eldugott helyeken, titkos szobákban találhatók szentélyeik, ahová „legálisan” csak hosszas beavatás után juthat be az arra vállalkozó egyén.

Démonhercegek

Immoril, a Trón Mögötti Hatalom: Jellem: LN.
Portfólió: tanácsadás, segítségnyújtás.
Megjelenés: magas, csuklyás férfialak, kezében vagy hóna alatt nagy könyvvel.
Pap követelmények: INT 12, Jellem: Törvényes. SENKINEK nem adhat szándékosan rossz tanácsot, még az ellenségeinek sem – a tanácsadást viszont megtagadhatja! A tanácsaiban meg kell fogalmaznia az összes pozitív és negatív következményt, ha kétsége van, akkor csak a lehetőségeket sorolja fel – az alkalmazója dönti el, melyiket választja.
Domains: Charm, Community, Knowledge, Protection.
Hívei rendszerint tanácsadóként működnek magas állású pártfogójuk mellett, esetleg a világtól elvonult bölcsek, akit jóslatokért zaklat a környék népe.

Meridia, a Végtelen Energia: Jellem: NG. Az élet és az élő lények patrónusa, gyűlöli az élőhalottakat és a nekromantákat.
Portfólió: élet, fény.
Megjelenés: vakító fénygömb vagy áttetsző nőalak.
Pap követelmények: CHA 12
Domains: Community, Knowledge, Protection, Sun.
Hívei élőhalott-vadászok, a negatív energiát használókat pusztítják.

Hircine, a Vadász: Jellem: N. A likantrópok patrónusa. Minden Korban megrendezi a Vadászatot, melynek során a jelentkező vadászoknak adott idő alatt kell végezniük a kijelölt prédával. A préda lehet egy törzs, egy falu vagy akár egyetlen személy is. A résztvevőket eredményeik szerint jutalmazza – a túlélő prédákat a legjobban. A Vadászat ideje alatt legálisan is az Anyagi Síkra léphet, amivel rendszerint élni szokott. Ha ezen idő alatt megölik, egy teljes Korig nem léphet át újra.
Portfólió: vadászat, hajsza.
Megjelenés: bőrvértes ember, szarvasagancsos sisakban (esetleg szarvasfejjel).
Pap követelmények: STR, DEX, CON 12
Domains: Animal (csak ragadozók!), Protection, Strength, Travel.
Hívei nagy része likantróp, a Vadászatok éppen ezért mindig telihold környékén zajlanak. Az életet rendszerint nem veszik túl bonyolultan, a vadász-préda felosztást használják a mindennapjaikban is.

Ammawr, a Harcos: Jellem: N. A harc és a vérontás patrónusa. Minden Korban rendez néhány Viadalt, ahol a hívei egymás ellen bizonyíthatják tudásukat. A győzteseket maga mellé emeli, a vesztesek meghalnak.
Portfólió: harc, vérontás, viadalok.
Megjelenés: páncélos humanoid, pajzzsal, karddal és fejszével.
Pap követelmények: STR, CON 12
Domains: Destruction, Protection, Strength, War.
Hívei harcosok, akik fegyverrel akarják kivívni a túlvilági megbecsülést.

Innuu, az Örökkön Égő Tűz: Jellem: N. A tűz megszállottja.
Portfólió: tűz.
Megjelenés: tűzből álló, vagy tűzzel körülvett humanoid.
Pap követelmények: INT, DEX, CON 12
Domains: Charm, Destruction, Fire, Liberation, Protection.
Hívei egy része egyszerű piromán, mások bölcsebben kezelik a tüzüket, felfedezve annak életadó, életet megőrző tulajdonságait is.

Istenek és papjaik

Montar Chronicles piktordemon piktordemon