Szabálymódosítások

Módosítások, házi szabályok
(szabályok, szörnyek, kezelés)

1.- Nincs faji memória. Ez alapvetően azt jelenti, hogy MINDEN intelligens élőlény jellemét elsődlegesen az a környezet határozza meg, ahol felnő, és nem a biológiai szülei jelleme! Ettől a környezettől rendszerint csak egy lépéssel térhet el. Pl. egy drow (vagy akár egy vörös sárkány!) gyerek paladinok között felnőve a LG jellem felé fog közelíteni. Nem biztos, hogy az lesz, nyitott számára a NG, LN jellem is. Előfordulhat, hogy “rossz társaságba keveredik”, ilyenkor annak a társaságnak a jelleme is lehet a meghatározó tényező. Ezek a befolyásolások nem mindig nyilvánvalóak, sokszor csak utólag derülnek ki – mindenesetre általában ez a “mi lett ebből a gyerekből, pedig olyan rendes volt” jellegű kifakadások forrása. Természetesen kivételek MINDIG akadnak :).
2.- A Pathfinder goblinoidjai helyett a DnD 5e goblinoidjai használatosak – kinézet, tulajdonságok, sajátságok egyaránt (a DnD harci képességek természetesen nem! Bár…). Egy dolog megmaradt a Pathfinderből: a hobgoblinok nem használnak varázslói mágiát, illetve alaphelyzetben nem viselik el a használóit (“elf mágia”).
3.- Sárkányok életkora, korkategóriái a megadottak háromszorosa – a sárkányok sokáig élnek! Ez nem befolyásolja a félsárkányok és egyéb keverékek életkorát!
4.- Elfek is tovább élnek. Középkor: 500 év, öregkor: 1100 év, vénség: 1800 év. Félelfek nem élnek tovább!
5.- A papi mágia korlátozott, nem választhatnak minden varázslatból! Az istenek első szinten 6-10 varázslatot adnak, utána szintenként 4-6 darabot. Viszont minden páros szinten kapnak egy speciális képességet. Az első 4 szint varázslatai és képességei ismertek, a többi nem (kivéve a nagyon nyilvánvalókat)!
6.- A mágia közönséges, általánosan használt és elfogadott. A magas szintű (12+) mágiahasználók viszonylag ritkák, alacsony szintű (1-3) viszont rengeteg van. A népesség kb. egyharmada (!) valamilyen szinten konyít a mágiához, egy részük 1-2 varázslatot akkor is tud használni, ha sohasem tanulta szervezett formában (főleg 0. szintűeket, de akadnak kivételek!).
7.- Feltámasztás: nem tilos (csak kell valaki, aki ismeri a varázslatot!), viszont, ha valakit hivatalosan halottnak nyilvánítottak, utána hiába támasztják fel, nem kapja vissza a régi tulajdonát, az az örökösöké marad! A Raise Dead (és társai) elérése nem jellemző, sokan a létéről sem tudnak – talán ezért nem támasztották fel III. Arskel fiát a balesete után.
8.- NPC kasztok, szintek: Amennyiben a napi élete során van módja képezni magát (pl. nincs börtönben, lakatlan szigeten, stb.), átlagosan 10 évenként mindenki szintet lép. A 3e-ben megismert NPC kasztok (commoner, noble, adept, warrior, stb.) itt is élnek, a középkorú falusi kovács valószínűleg 4.-5. szintű commoner vagy expert – hacsak nem kalandozott fiatalkorában :).
9.- Pénz: a királyságban a pénzek váltószáma 1:100, tehát egy ezüst 100 rezet ér, egy arany 100 ezüstöt. Idegen pénzeknél ez nem feltétlenül van így, használd az appraise skillt!
10.- CP-ből egyes feat-eket csak egyszer lehet megvenni: Extra Channel/Kí/Lay on Hands/stb.

Szabálymódosítások

Montar Chronicles piktordemon piktordemon